• 🎄Vianočná akadémia🎄

          • Srdečne Vás pozývame na Vianočnú akadémiu, ktorá sa tento rok uskutoční v netradičnom - ešte vianočnejšom čase - v piatok 22. decembra o 17:00 v Kultúrnom dome v Rybníku. 

          • Mikuláš v obci 🎅

          • Pozývame všetky naše deti, ktoré samozrejme celý rok poslúchali rodičov aj pani učiteľky, na stretnutie s Mikulášom v kultúrnom dome v predvečer Mikuláša, v utorok 5.12. o 16:30. Spoločne zapálime vianočný stromček a Mikuláš deti odmení sladkými balíčkami.

          • Deň bez školskej tašky

          • Jednu obyčajnú stredu sme si urobili neobyčajnou - na našej škole uskutočnil 

            NO SCHOOLBAG DAY - DEŇ BEZ ŠKOLSKEJ TAŠKY. 

            Ľudia na ulici ráno mohli vidieť našich žiakov, ktorí však na rozdiel od bežných detí s taškami na chrbtoch do školy cupitali s košíkmi, škatuľami, krošňami, návliečkami od vankúša, dokonca káričkami a fúrikmi, v ktorých mali naložené svoje školské veci.

            Veľmi sa tešíme, že sa naši žiaci vo veľkom počte zapojili do tejto akcie, ukázali svoju kreativitu a zmysel pre humor. V galérii fotiek si popozerajte, čo všetko spolu s rodičmi vymysleli.

          • Exkurzia NITRA - HRONSKÝ BEŇADIK

          • Všade pekne, doma najkrajšie. (alebo Spoznávame Slovensko)

            Dňa 23.10.2023 boli žiaci našej školy  na exkurzii v Nitre a v Hronskom Beňadiku. Navštívili miesta, ktoré patria k najkrajším a najvzácnejším pamiatkam na Slovensku. Žiakov okrem pani učiteliek sprevádzal aj pán farár Jozef Gajdoš, ktorému touto cestou ďakujeme za finančný príspevok na vstupné pre našich žiakov.

            Žiaci si v Nitre na nádvorí Nitrianskeho hradu  v zrekonštruovaných hospodárskych budovách prezreli Diecézne múzeum. V jednej časti videli písomné pamiatky a artefakty viažuce sa k Veľkej Morave. Tu ich pani sprievodkyňa trochu vyskúšala z učiva o Veľkej Morave a hlavne o vierozvestcoch Konštantínovi a Metodovi. V druhej časti videli chrámový poklad Nitrianskej katedrály a Biskupského úradu v Nitre, kde boli sakrálne predmety ako kalichy, monštrancie, svietniky,  kríže, berle, a iné.

            Po Diecéznom múzeu nasledovala prehliadka prekrásnej Baziliky svätého Emeráma, kde si žiaci s úžasom prezreli románske, gotické aj barokové časti kostola a vypočuli si rozprávanie o jeho histórii.

            Po prehliadke sa  posilnili dobrým obedom v obchodnom centre Promenáda a autobusom sa presunuli do Hronského Beňadika.

            Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku je národná kultúrna pamiatka a zároveň patrí k jednému z divov Banskobystrického kraja. Okolo majestátnej budovy kláštora väčšina ľudí len prechádza a obdivuje ju len zvonku, ale naši žiaci mali možnosť prezrieť si ju aj zvnútra. Pani kostolníčka ich sprevádzala a pútavo im rozprávala o Bazilike minor sv. Benedikta. V tomto chráme okrem krásnych oltárov, sôch, videli aj hrobku rodiny Koháryovcov.  chrámový orgán s 2000 píšťalami a najväčšiu vzácnosť relikviu Božej krvi.

            Kláštor má aj menšie múzeum v priestore sýpky, ktoré približuje dejiny opátstva a život mníchov.

            Na záver exkurzie samozrejme všetkých potešilo fotenie, suveníry, darčeky pre rodičov a plný dojmov hurá domov.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • V  októbri si trojica našich šikovných žiačok zmerala svoje vedomosti v školskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž pozostávala z 3 častí – online test, transformácia textu a rečnícky prejav. Dievčatá preukázali svoju šikovnosť, v konečnom poradí sa umiestnili nasledovne:

            1. miesto a postup do OK : Hana Mäsiarová
            2. miesto: Viktória Buzášiová
            3. miesto: Michaela Uhnáková

            Víťazke blahoželáme a držíme jej palce v okresnom kole.

          • #BE ACTIVE

          • #BeActive niektorí poznajú pod názvom Európsky týždeň športu. Je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň je určený naozaj pre každého – bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti. Hlavnou témou zostáva výstižné be active – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. A keďže dnešná elektronická doba nepraje veľmi pohybu a väčšina z nás zabúda na svoje zdravie, pretože sa hýbeme naozaj málo,  chceli sme to aspoň na chvíľku zmeniť. Iniciatívu do svojich rúk prevzali naši deviataci (spolu s pani učiteľkou E. Králikovou) a pripravili pre nás zábavný a energiou nabitý  program. Úvod patril rozcvičke, ktorú si každá trieda sama vymyslela. Následne sa žiaci rozdelili do skupiniek a chodili po stanovištiach. Deviataci pripravili naozaj pestrú škálu aktivít - futbal, florbal, basketbal, prekážky, preťahovanie lanom, prehadzovanú, volejbal, zumbu... každý si mohol nájsť to svoje obľúbené.  Záver športového dopoludnia patril spoločnej zumbe v telocvični. Ďakujeme žiakom deviateho ročníka, že pre nás zorganizovali takúto zábavnú akciu.

             

          • "Nechajte ma byť takou, aká som"

          • Takýto názov nesie výstava, ktorú hosťuje Gymnázium Andreja Vrábla v Leviciach. Tento medzinárodný projekt, ktorý  vytvorilo Anne Frank House v Amsterdame, si možno pozrieť v 40 krajinách po celom svete.
            Na Slovensku ho zastrešuje Nadácia Milana Šimečku. Naši deviataci využili možnosť pozrieť si túto výstavu 24. 10. 2023 a vybrali sa na exkurziu do Levíc. Privítali ich dvaja šikovní študenti GAV a výborne sa zhostili úlohy sprievodcov. Veľmi pútavou formou našim žiakom  priblížili smutný životný osud židovského dievčaťa Anny Frankovej. Životné etapy Anny boli zachytené slovom a obrazom na paneloch s archívnymi fotografiami. Nenútenou formou boli deviataci vtiahnutí do obdobia prenasledovania Židov. Dozvedeli sa,  čo všetko bolo Židom zakázané,  ako boli prenasledovaní. Annina rodina zažila antisemitizmus na vlastnej koži a ona  to všetko opísala vo svojom denníku. Anna, žiaľ zahynula v koncentračnom tábore a jej denník vyšiel po vojne knižne vďaka jej otcovi, ktorý jediný z rodiny prežil hrôzy koncentračného tábora. Vďaka Anninmu denníku sa celý svet dozvedel o jej smutnom osude, jej rodiny a mnohých ďalších židovských rodín.
            Naši žiaci mali možnosť nahliadnuť do jedného z najznámejších príbehov obdobia holokaustu s presahom do dnešnej doby. Ich mladí sprievodcovia totiž príbehom Anny neskončili, využili ho a preniesli do dnešnej doby. Pomocou rôznych aktivít a fotografií zo súčasnosti upozornili na fakt, že aj dnes ľudia majú predsudky, stále existujú diskriminácia, rasizmus, šikana a iné negatívne javy.

          • Stroj, ktorý zmenil svet

          • Takýto názov niesla výstava, ktorú navštívili žiaci našej školy dňa18. 09. 2023. Zorganizovalo ju Pohronské múzeum Nová Baňa pri príležitosti 300. výročia spustenia prvého atmosferického parného stroja v Európe. Práve v Novej Bani ho postavil a vyskúšal konštruktér Isaac Potter, slúžil na odčerpávanie podzemnej vody, ktorá znemožňovala ťažbu drahých kovov. Nová Baňa a novobanské baníctvo zažívalo obdobie veľkej slávy.

            Okrem tradičnej prehliadky múzea a pohyblivého modelu Potterovho stroja sa naši žiaci zahrali aj na pátračov. Na základe indícií rozmiestnených vo výstavných priestoroch získali heslo, ktoré bolo kľúčom k nájdeniu strateného tristoročného pokladu, ktorý nakoniec úspešne našli. Dúfajme, že už nezabudnú, že Nová Baňa bola slávne banské mesto a pôsobil tu slávny Potter a nebol to Harry.

          • Súťaž o najlepšieho čitateľa

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc, ktorý sa každoročne oslavuje štvrtý októbrový pondelok, sme v našej školskej knižnici pripravili zaujímavú akciu „Starší čítajú mladším“. Z každej triedy na 2. stupni sme vybrali najšikovnejších a najodvážnejších čitateľov, ktorí súťažili o najlepšieho čitateľa školy. Z 5. ročníka čítal Lukáš Havran, zo 6. ročníka Tamarka Andrášiová, zo 7. ročníka Hanka Ižoldová, z 8. ročníka Hanka Mäsiarová a Miška Uhnáková a z 9. ročníka nabral odvahu Tibor Justus.

            Žiaci čítali z rozprávkových kníh O Guľkovi Bombuľkovi, Osmijanko, Mach a Šebestová a Grázlik Gabo. Mladší žiaci z 1. stupňa so záujmom sledovali hlasový prejav a čitateľské zručnosti starších žiakov. Potom vyberali troch najlepších čitateľov. Na 1. mieste sa umiestnila Hanka Mäsiarová,  2. miesto získal Lukáš Havran a 3. miesto získala Hanka Ižoldová. Víťazom srdečne blahoželáme a ostatným žiakom veľmi pekne ďakujeme za snahu a príjemný zážitok.

            Ako povedal slávny spisovateľ Viktor Hugo: „K dobrej knihe treba dobrých čitateľov!“ -  naši žiaci sa snažili, aby svojím čitateľským majstrovstvom zaujali tých najmenších.

          • Erasmus Days

          • Sme radi, že aj naša malá škola sa pridala k 161 organizáciám na Slovensku a zapojila sa do osláv #ErasmusDays, ktoré propagujú úspechy medzinárodných mobilít a program Erasmus+. Miška, Patrik a Tibor poukazovali svojim spolužiakom množstvo fotografií zo septembrovej mobility v Chorvátsku a podelili sa s nimi o svoje dojmy a pocity. Náš úžasný projekt I.N.S.P.I.R.E. sa pomaly blíži k svojmu finále, na konci ktorého bude práve naša škola hostiteľom partnerských škôl z Poľska, Turecka a Chorvátska. Už sa na nich veľmi tešíme.

          • Program pre starých rodičov ❤️

          • Po minuloročnom, veľmi úspešnom a príjemne strávenom predpoludní, sme sa opäť rozhodli pozvať (nielen) starých rodičov našich žiakov na stretnutie u nás v škole.

            Šikovní žiaci si už pripravujú pekný program, žiaci v krúžkoch varenia už vymýšľajú, čím hostí ponúknu a všetci spoločne vyrábame milé darčeky na pamiatku.

            Na piatok 27. októbra si preto nič neplánujte, tešíme sa na Vás ❤️

          • Svetový deň zvierat

          • Ako inak sa dá osláviť Svetový deň zvierat, ako potešiť sa fotografiami vlastných (aj cudzích) domácich miláčikov?

            Na túto virtuálnu nástenku môžete pridať aj fotky svojich psíkov, mačičiek, alebo iných zvieratiek, ktoré vám doma robia radosť.

          • Erasmus+ Chorvátsko

          • V dňoch 18. - 21.9.2023 pokračovali cesty „Erasmákov“ do Chorvátska. V rámci výmenného projektu Erasmus+ I.N.S.P.I.R.E. sme sa vybrali do chorvátskej dedinky Budinščina.

            Prvý deň sme cestovali a neskoro večer si nás vyzdvihli naše hostiteľské rodiny. 

            V utorok sme spoznali základnú školu v Budinščinesesterskú školu v Hraščine, kde majú veľkú modernú telocvičňu. Večer sme navštívili krásne starobylé mesto Varaždin, jeho zámok s historickým múzeom a reštauráciu Zlatka Daliča – trénera chorvátskeho futbalového mužstva. 

            Tretí deň na nás čakalo mestečko Krapina, múzeum neandertálcov a Science park v Oroslavje, kde sme si zasúťažili s našimi chorvátskymi, poľskými a tureckými kolegami a dokonca sme vyhrali.

            Vo štvrtok, záverečný deň, sme si užili v Záhrebe. Prekrásne mesto s historickým námestím a prenádhernou katedrálou nanebovzatia Panny Márie. Ponúklo nám aj ZOO, etnografické múzeum s výstavou krojov, zvykov a tradícií. Tento deň v Záhrebe bol najúžasnejší, skvele sme sa porozprávali a zabavili s novými kamošmi. Aj teraz by sme sa tam najradšej vrátili. Podvečer sme sa zastavili v pútnickom mestečku Marija Bistrica. Vrátili sme sa do školy na záverečnú večeru spojenú s krátkym hudobným programom. Na záver prišlo na rad lúčenie, ktoré, ako väčšinou, je vždy ťažké a plné sĺz.

            V piatok sme museli vstávať o 4 ráno, aby sme stihli náš let domov. Tu sa utvrdili naše nové kamarátstva, keď nás niektorí chorvátski rovesníci prišli tak skoro ráno vyprevadiť.

            Celý tento náš pobyt nám priniesol veľa nového. Trošku sme dospeli, lebo sme boli zodpovední sami za seba. Nadviazali sme nové kontakty, pri ktorých využijeme angličtinu. Mali sme nezabudnuteľné zážitky, ani domov sa nám nechcelo vrátiť. Veľmi milé spomienky sa nám vynárajú aj na naše hostiteľské rodinky. A určite zostaneme v kontakte.

                                                                                                                                                                Michaela Uhnáková

          • Plenárne a triedne rodičovské združenia

          • Vo štvrtok 28.9.2023 o 16:00 sa na prvom poschodí našej školy uskutoční plenárne rodičovské združenie (účasť nutná). Po jeho skončení sa uskutočnia triedne rodičovské združenia.

          • Pracovná ponuka

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Školská 10, Rybník prijme do pracovného pomeru zamestnanca na pracovnú pozíciu "Pomocná sila do kuchyne v ZŠS" a "Kuchárka v ZŠS".

            Viac info nájdete TU

          • Oznam - školská jedáleň

          • Dotácia na stravu

            Podľa zákona č. 544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR SR novelizovaný s účinnosťou k 1.5.2023,

             

                                            má dieťa nárok na stravu za poplatok znížený o sumu 1,40 € MŠ,

                                                     2,10 €  1. - 4. roč. a  2,30 € 5.  -9. roč. 

                                               (dotácia na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa)

             

                                  iba v prípade, ak sa zúčastní vyučovania v materskej a základnej škole

                                    (je na vyučovaní, reprezentuje školu, zúčastňuje sa školských akcií).   

             

            Na základe uvedeného zákonný zástupca dieťaťa berie na vedomie, že je povinný v prípade neúčasti                    

            svojho dieťaťa na vyučovaní, dieťa zo stravy včas odhlásiť, alebo uhradiť plnú výšku príspevku

             na stravovanie za jedlo.

             

            Príspevky na stravovanie v ŠJ pri ZŠ s MŠ:

            Jednorázový príspevok (kaucia/kredit) vo výške 25,- Eur sa uhrádza vopred pred nástupom dieťaťa na stravovanie v mesiaci september.

            Zákonný zástupca žiaka prispieva na réžijné náklady školskej jedálne v sume 3,00 E/mesiac/žiak.

            Pri dodržaní podmienok na priznanie dotácie 1,40 € MŠ, 2,10 € 1. stupeň, 2,30 € 2. stupeň, na výchovu k stravovacím návykom dieťaťa podľa zákona 544/2010 Z.z. o dotáciách v pôsobnosti MPSVaR (účasť dieťaťa na vyučovaní) bude jednorázový príspevok na stravovanie vrátený zákonnému zástupcovi dieťaťa vo výške zostatku kreditu po odhlásení dieťaťa zo stravovania (napr. po ukončení školy).

             

            Spôsob úhrady príspevku na stravovanie :

             

            Príspevok na stravovanie zákonný zástupca dieťaťa uhrádza vopred, najneskôr do 20. dňa v mesiaci formou :                                                          internetbanking   

             

                                                na účet SK31 5600 0000 0071 3747 7004

             

            Príspevky na stravovanie v ŠJ pri ZŠ s MŠ:

            Zákonný zástupca žiaka prispieva na réžijné náklady školskej jedálne v sume 3,00 E/mesiac/žiak.

            Stravná jednotka :        od 1.9.2023

            dieťa MŠ                           2,10 €

            žiak I. stupňa                    1,70 €

            žiak II. stupňa                   1,90 €

                

                       Prihlásiť / odhlásiť zo stravovania je potrebné najneskôr do 14,00 hod. v predchádzajúci pracovný deň.

             

            Z dôvodu všeobecne záväzných právnych predpisov pre školské stravovanie (zásady správnej výrobnej praxe HACCP), nie je možné odhlásiť stravu ráno v daný stravovací deň.

            V prvý deň choroby dieťaťa, alebo inej neúčasti na vyučovaní, je možné neodhlásenú stravu odobrať do obedára v čase od 11,30 do 13,30 hod.  Ďalšie dni neprítomnosti na vyučovaní je potrebné žiaka zo stravovania včas odhlásiť.

             

            Za neodobratú alebo včas neodhlásenú stravu sa finančná ani vecná náhrada neposkytuje.

                        Možnosti odhlasovania zo stravy :

             

            • Edupage
            • Telefonicky u vedúcej ŠJ pri ZŠ s MŠ :        036 / 632 41 69          
            • E-mailom na adrese :                                     hospodarka@zsrybnik.eu
            • Osobne u vedúcej ŠJ pri ZŠ s MŠ                 Margita Strákošová
      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou, Školská 10, Rybník
        • Správca obsahu: zofia.havranova@zsrybnik.eu
        • 036 634 21 79
        • Školská 10 935 23 Rybnik Slovakia
        • IČO: 37864505
        • DIČ: 2021638993
        • https://www.facebook.com/skolarybnik/
        • Výchovný poradca: martina.mocarova@zsrybnik.eu
        • Materská škola: materska.skola@zsrybnik.eu 0902257012, 0910 452 227
        • Školská jedáleň: hospodarka@zsrybnik.eu 036/632 41 69 číslo účtu: SK31 5600 0000 0071 3747 7004 Vyhlasovanie stravníka deň vopred do 14:00
      • Prihlásenie