• Výlet "Nitra"
          • Výlet "Nitra"

          • V piatok, 17. júna, sme sa s našimi deviatakmi vybrali na výlet do starobylej Nitry. Naše kroky viedli  na Nitriansky hrad, kde sme si najprv prezreli hradné nádvorie. So sprievodkyňou sme sa potom vydali na spoznávanie histórie hradu. Na začiatok sme sa pristavili pri hradnej studni, ku ktorej sa viaže legenda o vyberavej pyšnej Žofke, ktorej nebol žiaden pytač dobrý a nakoniec skončila v rukách vodníka. Prehliadka ďalej pokračovala výstupom na hradnú vežu, po zdolaní 113 schodov sa nám naskytol nádherný výhľad na celé mesto. Potom nasledovala prehliadka  chrámu sv. Emeráma, ktorej počiatky siahajú do čias cyrilo-metodskej misie. Následne sme si prezreli románsku kaplnku, v ktorej sme si mohli vyskúšať sedílie, výklenky so sedadlom, v ktorých sa výrazne mení tón hlasu. Prehliadku sme zakončili návštevou diecézneho múzea, v ktorom sú umiestnené starodávne liturgické predmety. Z hradu viedli naše kroky do mesta, kde sme si prezreli centrum mesta, Pribinov meč a pešiu zónu.

          • Divadelné predstavenie "Lakomec"

          • V piatok, 10. júna, sa naši deviataci vybrali za kultúrou do zvolenského divadla. Moliérov "LAKOMEC" má stále čo povedať aj dnešnej mládeži.

            Byť lakomý, sebecký, podozrievavý, neohľaduplný... to sú vlastnosti, vďaka ktorým človek ostane neľúbený a sám so svojím majetkom.

            Veríme, že ponaučenie z tohto predstavenia si žiaci zoberú k srdcu a budú sa ním riadiť celý život...

          • Medzinárodný deň detí v našej škole

          • 3. jún patril na našej škole našim deťom. Deviataci pre nich pripravili krásnu oslavu Medzinárodného dňa detí. Od rána nám počasie prialo a počas celého dňa svietilo slniečko. Hneď ráno sme sa zapojili do projektu „Beh priateľstva 2022“. Každá trieda bežala svoj úsek so symbolickou „pochodňou“ priateľstva, ktorú si deti navzájom odovzdávali a ďalší úsek už bežali spoločne. Posledný úsek tak už bežali všetci naši žiaci aj so škôlkarmi spoločne.

            Po krátkom osviežení sa už deti mohli naplno venovať aktivitám, ktoré boli pre nich pripravené. Na jednotlivých stanovištiach na nich čakali športovo-zábavné úlohy. Za ich úspešné zvládnutie mohli získať kupóny, za ktoré si deti nakupovali rôzne maškrty. Aj tento rok bola pre všetkých pripravená bohatá tombola plná zaujímavých cien, za ktoré ďakujeme našim sponzorom.

            Prekvapením pre deti bol tento rok aj reťazový kolotoč, z ktorého sa malí aj veľkí veľmi tešili. Za toto prekvapenie ďakujeme obci Rybník.

            O pravé letné osvieženie sa postaral náš pán školník, ktorý pripravil pre žiakov vodnú hmlu. Na záver nám naše pani kuchárky pripravili výborný guláš, na ktorom sme si všetci pochutnali.

            Žiaci tento deň hodnotili ako najlepší školský deň a už teraz sa tešia na budúcoročný Deň detí.

          • Riaditeľské voľno

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Školská 10, Rybník so súhlasom zriaďovateľa a podľa Čl. I § 150 ods.5 zákona č. 245/2008Z. z. o výchove a vzdelávaní poskytuje z dôvodu protestného zhromaždenia zamestnancov škôl

            deťom a žiakom ZŠ s MŠ, Školská 10, Rybník

            RIADITEĽSKÉ VOĽNO dňa 15. 06. 2022.

            Cieľom protestu je vyzvať vládu SR a poslancov NR SR, aby rozhodli o zvýšení financií pre školstvo.

            Hlavými požiadavkami vyhlásenými na proteste budú:

            - valorizácia tarifných platov všetkých zamestnancov školstva od 1. júla o 10 %,

            - úprava platovej tabuľky nepedagogických zamestnancov tak, aby začínala na úrovni minimálnej mzdy,

            - dofinancovanie zvýšených prevádzkových nákladov všetkých škôl a školských zariadení.

            Ďakujeme, že máte pochopenie pre zlú finančnú situáciu v školstve, ktorú sa snažíme zlepšiť a podporíte nás súhlasom s týmto protestom a riaditeľským voľnom.

          • Obleč sa do kroja!

          • Už tento víkend máme v obci hody a pri tejto príležitosti chce obec Rybník odprezentovať naše krásne tekovské kroje v reportáži na Senzi TV.

            Príďte v nedeľu 12. júna o 10:30 na slávnostnú sv. omšu do Kostola Najsvätejšej Trojice v Rybníku oblečení do kroja.

          • Do školy na bicykli

          • Celý nasledujúci týždeň bude v škole prebiehať akcia "Do školy na bicykli".

            Naštartujte preto bicykle alebo kolobežky, nech ukážeme, ako vieme športovať a zároveň chrániť naše životné prostredie.

            Urobme rekord, prekonajme vlaňajší počet bicyklov v škole.

          • Medzinárodný deň detí

          • Aj keď 1. júna je už v stredu, u nás sa veľká detská oslava uskutoční v piatok 3. júna. 

            Tešíme sa aj na deti z materskej školy, keďže má byť horúco, treba si priniesť šiltovky a fľašu s vodou. 

            Výborný kotlíkový guláš dostanú aj žiaci, ktorí sa nestravujú v školskej jedálni.

            Vo štvrtok sa budú predávať tombolové lístky, za ktoré potom môžu žiaci vyhrať zaujímajé ceny.

          • Naši deviataci úspešní 🧭🗺🌏🏓

          • Adama s Marekom Vám predstavovať nemusíme, už ich určite poznáte. Tentokrát nás reprezentovali na geografickej olympiáde. Celoslovenské kolo bolo pre žiakov odmenou za ich snahu a úspechy, veď dvojdňový "výlet" v Tatranskej Lomnici by sme asi brali všetci.

            V prvý deň po registrácii na nich čakalo slávnostné otvorenie, terénna exkurzia a večera, na druhý deň po raňajkách riešili súťažné testy a navštívili Múzeum TANAPu. Po výbornom obede už nasledovalo slávnostné vyhodnotenie výsledkov a oficiálne ukončenie podujatia.

            Naši chalani sa umiestnili Adam na 7. a Marek na 13. mieste. Gratulujeme chalani, tešíme sa z Vášho úspechu a želáme Vám rovnaké, ak nie ešte väčšie úspechy na stredných školách.

            Podobný, ak nie väčší zážitok čaká naše deviatačky -Sofiu, Ninu, Lydku a Emmu, ktoré sa prebojovali do celoslovenského kola v stolnom tenise. Všetky školské športy budú mať slávnostné vyhodnotenie a celoslovenské kolá v Šamoríne v úžasnom športovom areáli x-bionic® sphere. Ambasádormi akcie sú futbalové hviezdy ako Martin Škrteľ, Robert Vittek, budú si môcť zacvičiť s Matejom Tóthom a súčasťou programu bude aj tanečná lekcia s Lacim Strikeom. Veríme, že si to tam baby užijú a čo najlepšie sa umiestnia.

            Veľmi nás teší, že školské súťaže majú svoje vyvrcholenie takýmito úžasnými podujatiami, ktoré môžu motivovať žiakov k skvelým výkonom. O to viac, keď sa to týka aj našich žiakov.

          • Aby sme len v laviciach nesedeli...🚌🎭🍔🍟🏹

          • V stredu 18. mája písali naši piataci testovanie z matematiky a slovenského jazyka, preto sme sa rozhodli, že je to ideálny deň na výlety a exkurzie pre ostatné triedy. Vďaka uvoľneným pandemickým opatreniam si žiaci znova oživili v pamäti, aké je to chodiť na exkurzie a dozvedať sa nové informácie zážitkovým spôsobom.

            Žiaci 2. 3. 4. a 6. ročníka ráno naskákali do autobusu a vydali sa do Brhloviec. V Brhlovciach ich privítali najprv v priestoroch bývalej školy, kde zriadili múzeum starých motoriek, rôznych pracovných náradí, tkáčsky stav, písacie a šijacie stroje a  vyskúšali si učenie v starodávnej triede. Potom sa presunuli do vysunutej expozície Tekovského múzea v Leviciach, do Skalných obydlí v Brhlovciach, kde si vypočuli prednášku a vyskúšali si život v dome vysekanom do skaly. Ďalšou zastávkou bol vodný mlyn v Bohuniciach. Pani sprievodkyňa im ukázala a vysvetlila, ako kedysi fungoval vodný mlyn so všetkými kolesami a kolieskami poháňanými vodou.

            Siedmaci, ôsmaci a deviataci navštívili v Seredi Múzum holokaustu. Vzniklo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora v Seredi. V múzeu sú vystavené dobové dokumenty, fotografie a predmety súvisiace s prenasledovaním Židov na území Slovenska. Jedným z vystavených artefaktov je dobytčí vagón, v ktorom deportovali Židov do koncentračného tábora Auschwitz. Naši žiaci mali možnosť prezrieť si ho a so záujmom počúvať výklad pani sprievodkyne o hrôzach, ktoré sa v ňom diali. Okrem prehliadky si pozreli film o žene, ktorá prežila hrôzy koncentračného tábora a rozprávala o svojich spomienkach. Aby si  žiaci lepšie vedeli predstaviť vtedajšiu dobu, boli do nej vtiahnutí čítaním zo spomienok svojich  rovesníkov, ktorí vtedy zažívali prenasledovanie Židov, hovorili,  ako ich rodičia prišli o prácu, čo všetko Židia nesmeli, ako ich spolužiaci a kamaráti znenávideli, len preto, že sú Židia, že sú iní.  Múzeum zároveň slúži aj ako pamätník zavraždeným Židom zo Slovenska, pričom len táborom v Seredi ich prešlo približne 16 000, z ktorých bola väčšina zavraždená počas holokaustu.  
            Po náročnej a dlhej prehliadke múzea sa žiaci posilnili rôznymi dobrotami v McDonalde v Beladiciach a vrátili sa domov do Rybníka.

            Vo štvrtok sa cestovalo za kultúrou, žiaci 3., 4. a tentokrát aj 5. ročníka si boli pozrieť známy príbeh o Robinovi Hoodovi v  Divadle Andreja Bagara v Nitre, ktorý potešil nejedného detského diváka. Musíme priznať, že chytil za srdce aj nás dospelých. Výborná práca hercov s publikom urobili aj z detí ďalšie divadelné postavy – pospolitý ľud. Trpeli a búrili sa v ťažkých časoch dávnej doby. Smiali sa i smútili, báli sa o Robina a hnevali na Notthingema. Keď to všetko dobre skončilo, potlesku nebolo konca.

            A napokon byť v Nitre a nenavštíviť Nitriansky hrad, to by ani nešlo. Krásna atmosféra hradu a múzejné exponáty sa nám veľmi páčili. V teplom počasí nás zmrzlina príjemne schladila a dala bodku za naším nádherným výletom.

             

            Brhlovce - Bohunice

            Múzeum holokaustu - Sereď

            Robin Hood - DAB v Nitre

          • Beseda o šikane a kyberšikane

          • V pondelok sme pre žiakov druhého stupňa pripravili besedu s členkou PZ SR JUDr. M. Molnárovou, ktorá sa venovala téme šikana a kyberšikana. Na úvod sa žiaci sami pokúsili definovať tieto pojmy a neskôr im prednášajúca uviedla niekoľko konkrétnych situácií a žiaci sa mali zamyslieť nad tým, či ide alebo nejde o šikanu. Počas celej prednášky bol kladený dôraz na komunikáciu, či už by deti boli v pozícii šikanovaného alebo svedkom šikany, aby sa deti nebáli v takýchto prípadoch vyhľadať pomoc alebo sa niekomu zdôveriť.

            Počas prednášky sa žiaci oboznámili aj s rôznymi druhmi šikany a s tým súvisela aj ďalšia aktivita. Na základe konkrétnych situácií sa učili rozlišovať jednotlivé druhy šikany (fyzická, verbálna, sociálna alebo kyberšikana). Prednášajúca uviedla aj zopár príkladov, kto všetko sa najčastejšie stáva obeťou šikany a na naopak, kto sa môže stať šikanátorom.

            V ďalšej časti sa prednášajúca venovala téme, ktorá súvisela so zverejňovaním informácií a fotografií na internete a sociálnych sieťach a s tým súvisiace nebezpečenstvá a aké dôležité je myslieť na následky svojho konania.

            Záver besedy patril téme trestnoprávnej zodpovednosti, za aké skutky môže byť človek trestne stíhaný, prípadne aký trest mu môže byť za jednotlivé činy uložený.

            Posledné vyučovacie hodiny venovala pani policajtka našim žiakom z prvého stupňa, ktorí sa učili bezpečne a správne jazdiť pod jej dozorom na mobilnom dopravnom ihrisku.

          • Kvíz o Európskej únii

          • Pri príležitosti Dňa Európy a tiež vstupu Slovenska do Európskej únie sa dňa 12. 5. 2022 uskutočnil kvíz pre žiakov 6., 7. a 8. ročníka. Žiaci museli odpovedať na rôzne otázky napríklad  kedy vstúpilo Slovensko do EÚ, čo sa zmenilo a nezmenilo prijatím eura, ktoré krajiny sú členmi EÚ, čo patrí medzi symboly EÚ a mnoho ďalších. Víťazom sa stala 8. trieda ale cieľom tohto kvízu bolo najmä doplniť si nové a zaujímavé informácie a zabaviť sa.

          • Pravda o drogách

          • Dňa 10. 5. 2022 sa konali prednášky pre žiakov vyšších ročníkov s názvom Pravda o drogách. Prednášajúci pán Peter Remper žiakom vysvetľoval a diskutoval s nimi o tom, čo všetko môžu drogy spôsobiť im samotným, ich priateľom alebo ich rodine.

          • Naše športové úspechy 🥉🥇🏓🏑⚽

          • V poslednom čase to na našej škole žije športom. 

            Napriek dlhšej pauze žiaci naskočili do kolotoča športových súťaží a zakaždým bojujú ako o život. Na minifutbale väčších žiakov sa našim veľmi nedarilo, reputáciu zachránili menší žiaci, ktorí za umiestnili na druhom mieste. V ten istý deň ich spolužiačky v Leviciach vyhrali obvodné kolo vo vybíjanej a postúpili do okresného kola.

            Na našej škole sa realizovalo obvodné kolo v stolnom tenise chlapcov, z ktorého náš tím vyšiel ako víťazný a tiež postúpil do okresného kola. Baby sa nedali zahanbiť a na obvodnom kole v Leviciach tiež zvíťazili a postúpili na okres. V okresnom kole chlapci vybojovali tretie miesto a dievčatá zvíťazili a postupujú na krajské kolo, ktoré sa uskutoční 17. mája v Nitre.

            Starší žiaci - chlapci - bojovali aj vo florbale v obvodnom kole, kde sa umiestnili na treťom mieste

            No a chceli by sme sa pochváliť aj "cudzím perím" - úspechmi, ktoré dosiahli naši žiaci samostatne, bez nášho pričinenia. Adam Arpáš sa okrem cestnej či virtuálnej cyklistiky venuje aj pomerne netradičnému športu - turisticko-orientačnému behu. Na medzinárodných majstrovstvách si vybojoval krásne 3. miesto (1. miesto v rámci Slovenska). A ešte naša Kajka Miklóšová bola levickou komisiou športu ocenená ako najlepšia športovkyňa mesta Levice. Obidvom srdečne blahoželáme a sme na nich hrdí.

          • Videoprezentácia školy

          • Poďte sa spolu so žiačkami - ôsmačkami pozrieť na virtuálnu prehliadku našej školy.

            Za sponzorské spracovanie videa ďakujeme pánovi Miroslavovi Ferencovi.

          • Pozvánka na Deň matiek

          • Srdečne Vás pozývame stráviť s nami príjemné nedeľné popoludnie, deti z MŠ a žiaci ZŠ si pre Vás pripravili krásny kultúrny program.

          • Informácie o činnosti krúžkov

          • Od 14. 3. 2022 sme obnovili krúžkovú činnosť nasledovných krúžkov:

                 Basketbalový (3 žiaci),

                 Čitateľský (3 žiaci),

                 Divadelno-tanečný (21 žiaci),

                 Florbalový (3 žiaci),

                 Futbalový (13 žiakov),

                 Krúžok varenia (13 žiakov),

                 Mladý hasič (7 žiakov),

                 Mladý pestovateľ (10 žiakov),

                 Príprava na testovanie z matematiky 5. ročník a 9. ročník (28 žiakov)

                 Príprava na testovanie so slovenského jazyka 5. ročník (14 žiakov),

                 Turistický (11 žiakov),

                 Vybíjaná (25 žiakov),

                 Výtvarný (15 žiakov),

                 Športová akadémia Mateja Tótha (20 žiakov).

            Harmonogram krúžkov nájdete na našom webe.

          • Chráňme si našu Zem!

          • Oslavujme Deň Zeme každý deň! Tento medzinárodný sviatok nás motivoval k množstvu aktivít pri ktorých sme sa zamýšľali nad zhoršujúcim stavom životného prostredia a ako môžeme prispieť na jeho záchranu. Aj malý krôčik každého z nás zmôže veľkú vec. A treba začať už dnes.

          • Stavanie mája

          • Pozývame Vás na stavanie mája, ktoré sa uskutoční v sobotu 30. apríla o 17:00 na Teplici.

            ZŠ s MŠ bude mať predajný stánok, v ktorom si môžete zakúpiť drobnosti - výrobky detí - a podporiť tak ZŠ s MŠ.

            Tešíme sa na Vás.

          • Zber papiera

          • Zber papiera v škole stále pokračuje, do kontajnera môžete doniesť noviny a časopisy, aj kartóny. Do modrých vriec na separovaný odpad sa dáva len papier, ktorý nie je vhodný na ďalšiu recykláciu (kartónové obaly na vajcia, rolky z toaletného papiera, ...).

          • Zápis do prvého ročníka

          • Ešte začiatkom apríla sa na našej škole uskutočnil zápis do prvého ročníka. Vysmiate pani učiteľky privítali nastávajúcich prváčikov aj ich rodičmi. Popozerali si priestory školy, hravou formou pani učiteľka preverila ich školskú zrelosť, vyskúšali si prácu s interaktívnou tabuľou, ale aj písanie kriedou na klasickú zelenú tabuľu. 

            Zapísaných máme 10 žiakov, z toho 6 chlapcov a 4 dievčatá. Dúfame, že sa im v škole bude páčiť tak ako na zápise, a že sa im bude u nás dariť.

      • Kontakt

        • Základná škola s materskou školou, Školská 10, Rybník
        • Správca obsahu: zofia.havranova@zsrybnik.eu
        • 036 634 21 79
        • Školská 10 935 23 Rybnik Slovakia
        • IČO: 37864505
        • DIČ: 2021638993
        • https://www.facebook.com/skolarybnik/
        • Výchovný poradca: martina.mocarova@zsrybnik.eu
        • Materská škola: materska.skola@zsrybnik.eu 0902257012, 0910 452 227
        • Školská jedáleň: hospodarka@zsrybnik.eu 036/632 41 69 číslo účtu: SK31 5600 0000 0071 3747 7004 Vyhlasovanie stravníka deň vopred do 14:00
      • Prihlásenie