• Deň bez školskej tašky

          • Jednu obyčajnú stredu sme si urobili neobyčajnou - na našej škole uskutočnil 

            NO SCHOOLBAG DAY - DEŇ BEZ ŠKOLSKEJ TAŠKY. 

            Ľudia na ulici ráno mohli vidieť našich žiakov, ktorí však na rozdiel od bežných detí s taškami na chrbtoch do školy cupitali s košíkmi, škatuľami, krošňami, návliečkami od vankúša, dokonca káričkami a fúrikmi, v ktorých mali naložené svoje školské veci.

            Veľmi sa tešíme, že sa naši žiaci vo veľkom počte zapojili do tejto akcie, ukázali svoju kreativitu a zmysel pre humor. V galérii fotiek si popozerajte, čo všetko spolu s rodičmi vymysleli.

          • Exkurzia NITRA - HRONSKÝ BEŇADIK

          • Všade pekne, doma najkrajšie. (alebo Spoznávame Slovensko)

            Dňa 23.10.2023 boli žiaci našej školy  na exkurzii v Nitre a v Hronskom Beňadiku. Navštívili miesta, ktoré patria k najkrajším a najvzácnejším pamiatkam na Slovensku. Žiakov okrem pani učiteliek sprevádzal aj pán farár Jozef Gajdoš, ktorému touto cestou ďakujeme za finančný príspevok na vstupné pre našich žiakov.

            Žiaci si v Nitre na nádvorí Nitrianskeho hradu  v zrekonštruovaných hospodárskych budovách prezreli Diecézne múzeum. V jednej časti videli písomné pamiatky a artefakty viažuce sa k Veľkej Morave. Tu ich pani sprievodkyňa trochu vyskúšala z učiva o Veľkej Morave a hlavne o vierozvestcoch Konštantínovi a Metodovi. V druhej časti videli chrámový poklad Nitrianskej katedrály a Biskupského úradu v Nitre, kde boli sakrálne predmety ako kalichy, monštrancie, svietniky,  kríže, berle, a iné.

            Po Diecéznom múzeu nasledovala prehliadka prekrásnej Baziliky svätého Emeráma, kde si žiaci s úžasom prezreli románske, gotické aj barokové časti kostola a vypočuli si rozprávanie o jeho histórii.

            Po prehliadke sa  posilnili dobrým obedom v obchodnom centre Promenáda a autobusom sa presunuli do Hronského Beňadika.

            Benediktínsky kláštor v Hronskom Beňadiku je národná kultúrna pamiatka a zároveň patrí k jednému z divov Banskobystrického kraja. Okolo majestátnej budovy kláštora väčšina ľudí len prechádza a obdivuje ju len zvonku, ale naši žiaci mali možnosť prezrieť si ju aj zvnútra. Pani kostolníčka ich sprevádzala a pútavo im rozprávala o Bazilike minor sv. Benedikta. V tomto chráme okrem krásnych oltárov, sôch, videli aj hrobku rodiny Koháryovcov.  chrámový orgán s 2000 píšťalami a najväčšiu vzácnosť relikviu Božej krvi.

            Kláštor má aj menšie múzeum v priestore sýpky, ktoré približuje dejiny opátstva a život mníchov.

            Na záver exkurzie samozrejme všetkých potešilo fotenie, suveníry, darčeky pre rodičov a plný dojmov hurá domov.

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • V  októbri si trojica našich šikovných žiačok zmerala svoje vedomosti v školskom kole Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž pozostávala z 3 častí – online test, transformácia textu a rečnícky prejav. Dievčatá preukázali svoju šikovnosť, v konečnom poradí sa umiestnili nasledovne:

            1. miesto a postup do OK : Hana Mäsiarová
            2. miesto: Viktória Buzášiová
            3. miesto: Michaela Uhnáková

            Víťazke blahoželáme a držíme jej palce v okresnom kole.

          • #BE ACTIVE

          • #BeActive niektorí poznajú pod názvom Európsky týždeň športu. Je iniciatívou Európskej komisie na podporu športu a pohybovej aktivity v celej Európe. Tento týždeň je určený naozaj pre každého – bez ohľadu na vek, zázemie či úroveň zdatnosti. Hlavnou témou zostáva výstižné be active – činorodosť, ktorá má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu celoročne. A keďže dnešná elektronická doba nepraje veľmi pohybu a väčšina z nás zabúda na svoje zdravie, pretože sa hýbeme naozaj málo,  chceli sme to aspoň na chvíľku zmeniť. Iniciatívu do svojich rúk prevzali naši deviataci (spolu s pani učiteľkou E. Králikovou) a pripravili pre nás zábavný a energiou nabitý  program. Úvod patril rozcvičke, ktorú si každá trieda sama vymyslela. Následne sa žiaci rozdelili do skupiniek a chodili po stanovištiach. Deviataci pripravili naozaj pestrú škálu aktivít - futbal, florbal, basketbal, prekážky, preťahovanie lanom, prehadzovanú, volejbal, zumbu... každý si mohol nájsť to svoje obľúbené.  Záver športového dopoludnia patril spoločnej zumbe v telocvični. Ďakujeme žiakom deviateho ročníka, že pre nás zorganizovali takúto zábavnú akciu.

             

          • "Nechajte ma byť takou, aká som"

          • Takýto názov nesie výstava, ktorú hosťuje Gymnázium Andreja Vrábla v Leviciach. Tento medzinárodný projekt, ktorý  vytvorilo Anne Frank House v Amsterdame, si možno pozrieť v 40 krajinách po celom svete.
            Na Slovensku ho zastrešuje Nadácia Milana Šimečku. Naši deviataci využili možnosť pozrieť si túto výstavu 24. 10. 2023 a vybrali sa na exkurziu do Levíc. Privítali ich dvaja šikovní študenti GAV a výborne sa zhostili úlohy sprievodcov. Veľmi pútavou formou našim žiakom  priblížili smutný životný osud židovského dievčaťa Anny Frankovej. Životné etapy Anny boli zachytené slovom a obrazom na paneloch s archívnymi fotografiami. Nenútenou formou boli deviataci vtiahnutí do obdobia prenasledovania Židov. Dozvedeli sa,  čo všetko bolo Židom zakázané,  ako boli prenasledovaní. Annina rodina zažila antisemitizmus na vlastnej koži a ona  to všetko opísala vo svojom denníku. Anna, žiaľ zahynula v koncentračnom tábore a jej denník vyšiel po vojne knižne vďaka jej otcovi, ktorý jediný z rodiny prežil hrôzy koncentračného tábora. Vďaka Anninmu denníku sa celý svet dozvedel o jej smutnom osude, jej rodiny a mnohých ďalších židovských rodín.
            Naši žiaci mali možnosť nahliadnuť do jedného z najznámejších príbehov obdobia holokaustu s presahom do dnešnej doby. Ich mladí sprievodcovia totiž príbehom Anny neskončili, využili ho a preniesli do dnešnej doby. Pomocou rôznych aktivít a fotografií zo súčasnosti upozornili na fakt, že aj dnes ľudia majú predsudky, stále existujú diskriminácia, rasizmus, šikana a iné negatívne javy.

          • Stroj, ktorý zmenil svet

          • Takýto názov niesla výstava, ktorú navštívili žiaci našej školy dňa18. 09. 2023. Zorganizovalo ju Pohronské múzeum Nová Baňa pri príležitosti 300. výročia spustenia prvého atmosferického parného stroja v Európe. Práve v Novej Bani ho postavil a vyskúšal konštruktér Isaac Potter, slúžil na odčerpávanie podzemnej vody, ktorá znemožňovala ťažbu drahých kovov. Nová Baňa a novobanské baníctvo zažívalo obdobie veľkej slávy.

            Okrem tradičnej prehliadky múzea a pohyblivého modelu Potterovho stroja sa naši žiaci zahrali aj na pátračov. Na základe indícií rozmiestnených vo výstavných priestoroch získali heslo, ktoré bolo kľúčom k nájdeniu strateného tristoročného pokladu, ktorý nakoniec úspešne našli. Dúfajme, že už nezabudnú, že Nová Baňa bola slávne banské mesto a pôsobil tu slávny Potter a nebol to Harry.

        • Kontakt

          • Základná škola s materskou školou, Školská 10, Rybník
          • Správca obsahu: zofia.havranova@zsrybnik.eu
          • 036 634 21 79
          • Školská 10 935 23 Rybnik Slovakia
          • IČO: 37864505
          • DIČ: 2021638993
          • https://www.facebook.com/skolarybnik/
          • Výchovný poradca: martina.mocarova@zsrybnik.eu
          • Materská škola: materska.skola@zsrybnik.eu 0902257012, 0910 452 227
          • Školská jedáleň: hospodarka@zsrybnik.eu 036/632 41 69 číslo účtu: SK31 5600 0000 0071 3747 7004 Vyhlasovanie stravníka deň vopred do 14:00
        • Prihlásenie